Is AI het nieuwe Crypto?

Het moment dat ChatGPT beschikbaar werd voor het grote publiek, was het begin van een grote hype rondom Artificial Intelligence (AI). In plaats van het woord hype, zou ik ook kunnen zeggen dat er bijzonder veel aandacht, belangstelling en geld naar AI gaat. Echter ik vind het ook wel de kenmerken van een hype hebben en ik zie overeenkomsten met de crypto hype van de afgelopen jaren.

Wat is een hype?

Volgens Van Dale:

“iets nieuws dat tijdelijk sterk de aandacht trekt, maar weinig voorstelt”

Nou nou, dat is best een stevig statement Van Dale!

Ik zie de volgende overeenkomsten en verschillen met crypto.

Overeenkomsten met crypto

  • Tools schieten als paddestoelen uit de grond, vergelijkbaar met altcoins en blockchain initiatieven. Zie bijvoorbeeld dit lijstje met 152 tools.
  • Het genereren van AI content kost veel energie, vergelijkbaar met minen van crypto. Zie Kunstmatige intelligentie vreet stroom.
  • Iedereen vindt er iets van en iedereen probeert een graantje mee te pikken. Op Youtube, X en andere social media stikt het van de AI experts (dit was ook zo tijdens de crypto hype en ik was hier zelf geen uitzondering op).
  • Wanneer ik bij bovenstaand punt “iedereen” zeg, dan zie ik voornamelijk mannen. Ook in de crypto wereld heerst toch vooral de mannelijke energie.
  • Er is door de bovenstaande 2 punten net als bij Crypto sprake van een “rabbit hole”. Als je je eenmaal gaat verdiepen in AI, dan word je steeds enthousiaster, gaat steeds meer nieuwe tools ontdekken, Youtube filmpjes kijken, etc. etc. totdat…..
  • ….je je gaat afvragen: wat is het praktische nut van dit alles? Wil ik straks echt naar een door AI gegenereerde film gaan kijken? (nee). Wil ik straks echt mijn e-mails door AI laten schrijven? (nee, want hierom). Ter vergelijking: het eerste blockchain project dat zijn praktische nut heeft bewezen moet zich ook nog melden.

Wat zijn de verschillen?

  • Er kon veel geld naar crypto omdat de rente laag of negatief was. Maar nu dat de rente weer hoog is, krijgen projecten niet zomaar meer geld. Er was dus vaak geen sprake van gezonde bedrijven/initiatieven die de eigen broek konden ophouden. Achter AI tools zitten, voor zover ik kan inschatten, normale bedrijven die ook winst willen maken (en dat in het huidige rente klimaat ook snel moeten doen). Dus betaal ik een tientje per maand als ik plaatjes wil genereren met Midjourney of, op het moment van schrijven, 20 USD voor de nieuwste versie van ChatGPT (die je huiswerk het beste maakt).
  • ChatGPT kan echt nuttig zijn, ik heb het zelf al een paar keer goed kunnen gebruiken (o.a. vertalingen, recept ideeën). En ik geloof dat er ook vele andere use cases zijn voor AI die ons als maatschappij vooruitgang kunnen bieden. Alle aandacht die dáár naar toe gaat, juich ik van harte toe.

Dus, AI is voor een deel het nieuwe crypto. In tegenstelling tot de vorige keer ga ik niet vol mee in de hype, maar wacht ik rustig af totdat er zaken opduiken die mijn leven kunnen verbeteren.

Mijn blogposts blijf ik in ieder geval zelf schrijven, tot het eind aan toe.

Interessant? Laten we digitaal kennismaken op LinkedIn!