Deep Work – door Cal Newport

ISBN: 978-0349411903

Deep Work. Wat een heerlijk gevoel om geconcentreerd en in alle rust te werken zonder afleidingen. Als je eens echt dingen gedaan wilt krijgen, dan moet je zeker de principes van Deep Work implementeren in je leven.

En het is geen rocket science, het is gewoon een terugkeer naar de tijd van vóór smartphones, social media, e-mail en vergaderingen. Of beter gezegd, die zaken verdwijnen weer naar de rand en centraal staat: je tijd besteden aan waardevol werk.

Notities en inzichten

Diep werken: onafgebroken, langere tijd geconcentreerd werken aan moeilijke zaken (moeilijk = waar je je uiterste best voor moet doen).

Oppervlakkig werken: terwijl je continu wordt afgeleid (door jezelf of anderen), werken aan relatief onbelangrijke taken, veelal communicatie met anderen (e-mail, chat). Werk dat een ander ook kan doen.

Het centrale idee van Deep Work is dat deze vaardigheid..

  1. steeds zeldzamer wordt omdat we ons door het internet, smartphones en social media laten afleiden.
  2. steeds waardevoller wordt. Diegenen die de vaardigheid wél kunnen ontwikkelen, zullen veel meer waarde kunnen toevoegen in hun werk en daarom betere kansen creëren voor zichzelf en meer geld verdienen.

Belangrijke mensen uit het verleden hebben dingen kunnen creëren omdat ze in staat waren zich af te sluiten van de waan van de dag en aan Deep Work te doen. Carl Jung, Bill Gates en JK Rowling, om er maar een paar te noemen.

De auteur Cal Newport heeft zelf ook een indrukwekkende staat van dienst. Hij heeft een PhD in computer science, is hard op weg professor te worden, publiceert dus veel wetenschappelijke papers en heeft daarnaast een aantal populaire boeken geschreven voor het grotere publiek (allemaal over “werk”).

Zonder Deep Work zou dit niet mogelijk zijn geweest.

A deep life is a good life.

In de huidige economie, gekenmerkt door een almaar belangrijkere rol voor data, netwerken en automatisering (“intelligent machines”), zijn er drie groepen mensen die hiervan zullen profiteren.

  1. Hoog bekwame professionals (dus niet hoog begaafd, of hoog geschoold)
  2. Supersterren – de allerbesten in hun vak
  3. Eigenaars

Voor deze drie groepen om te kunnen excelleren, moeten zij twee vaardigheden beheersen.

  • snel nieuwe en moeilijke zaken kunnen leren
  • produceren (output genereren) op het allerhoogste niveau, zowel qua snelheid als kwaliteit

Diep werk helpt bij het ontwikkelen van deze twee vaardigheden.

Om diep te werken heb je lange, onafgebroken tijdblokken nodig waarin je geconcentreerd, zonder afleiding, aan moeilijke zaken kunt werken. Dit kan alleen wanneer je je minder laat afleiden door andere elementen in je werk (e-mail, binnenlopende collega’s, etc.). Om toch bereikbaar te blijven kun je het beste je activiteiten groeperen.

Voorbeeld van de jongste professor in de VS die zowel een hooggewaardeerde docent is als extreem veel artikelen publiceert: hij geeft al zijn lessen gedurende 1 trimester en dan is hij ook volledig beschikbaar voor studenten. In de overige 2 trimesters werkt hij alleen maar aan wetenschappelijke artikelen.

Onafgebroken werken aan 1 taak heeft als voordeel dat je geen last hebt van attention residue, oftewel verspreide aandacht.

Wanneer je aan iets werkt, en je bekijkt ondertussen een nieuwe e-mail, en je gaat daarna terug naar je taak, dan blijft je aandacht deels plakken bij die, nog onopgeloste, e-mail. Daardoor heb je minder focus voor je moeilijke taak.

Is Diep Werk voor iedereen de beste aanpak? Er zijn rollen waarbij dit niet zo is, maar minder dan je denkt. Een goed voorbeeld is de CEO van een bedrijf. Voor hen is het vaak juist handig dat ze vele inputs op een dag verwerken en voorzien van een beslissing (de voornaamste taak van een CEO). Ze kunnen andere mensen diep laten werken en beslissingen nemen over de uitkomst ervan.

Andere voorbeelden zijn verkopers, lobbyisten.

Diep werk wordt steeds zeldzamer door 3 factoren.

  1. De kosten van oppervlakkig werk zijn niet eenvoudig te meten voor een organisatie. Daardoor blijven deze kosten onzichtbaar en vervallen medewerkers in gedrag wat het gemakkelijkste is, zonder dat ze door de organisatie op de vingers getikt worden: de hele dag verbonden blijven, e-mails antwoorden, veelvuldig de chat gebruiken, etc.
  2. Veel kenniswerkers hebben geen duidelijke indicator waaraan hun bijdrage is af te meten. En daarom doen ze hun best om bezig te blijven. Je bent zichtbaar druk wanneer je veel e-mails verstuurt of chats beantwoordt of het kantoor rond wandelt om met mensen te overleggen, maar dat is niet per sé waardevoller dan onzichtbaar jezelf 2 uur afzonderen om over een probleem na te denken of iets te schrijven, creëren, etc. Druk zijn wordt als representatief gezien voor productiviteit.
  3. Er is een wijd verbreide gedachte dat het internet en alle tools die het voorbrengt (social media, chat apps, etc) per definitie vooruitgang brengen. Dus worden journalisten, politici, schrijvers, professionals, wetenschappers en anderen sterk aangemoedigd om zich op social media te begeven en daar vanalles te verkondigen. Terwijl hun organisaties en de samenleving waarschijnlijk meer gebaat zouden zijn bij het diep werk wat ze, zonder al die afleiding, nog veel meer kunnen doen.

Als je diep werk een goed idee vindt, is het onvoldoende om de intentie te hebben meer diep te werken. Er zullen teveel afleidingen zijn die je van het pad af brengen.

Je hebt goede rituelen en gewoontes nodig.

kijk welke “diepte-modus” het beste bij jouw realiteit past.

  1. werken als een monnik – zoveel mogelijk afgesloten van de buitenwereld en gefocust op je taak.
  2. periodes van diep werk (een dag, week, maand of langer) afwisselen met oppervlakkig werk.
  3. ritmisch diep werken – elke dag een vast moment op de dag diep werken
  4. de journalistieke methode – elk vrij moment benutten om diep te werken

gebruik rituelen om je brein te helpen in de diepe modus te geraken en om de scheiding tussen oppervlakkig en diep werk aan te geven.

Soms moet je gewoon een hotel of huisje boeken om je volledig af te sluiten van de waan van de dag en te focussen op (het voltooien van) diep werk.

Het is goed om de dag af te sluiten en daarna niets meer aan werk te doen. Geef je brein rust. Maar, in plaats van gewoon je laptop dicht te klappen om 17:00 en besluiten dat je niet meer aan werk gaat denken, kun je beter gebruik maken van een daily shutdown ritual.

Het maken (en opschrijven van) van een plan over hoe je een bepaalde taak gaat afhandelen kan je net zoveel rust geven als het afhandelen van de taak zelf. Gelukkig maar want er is altijd meer te doen dan beschikbare tijd.

Omarm verveling

Productive meditation: tijdens een wandeling, jogging sessie of tuinieren (een lichte fysieke activiteit dus) leg je de focus op een probleem dat je wilt oplossen of iets dat je wilt uitdenken.

Dit helpt je om je concentratie te verbeteren. De uitdaging is namelijk om gefocust te blijven op het onderwerp wat je hebt uitgekozen in plaats van de willekeurige gedachten die waarschijnlijk ook naar boven komen.

Let op “looping”, oftewel in cirkeltjes denken, dwing jezelf om verder te gaan nadat je een bepaald element van de situatie hebt doordacht.

Het helpt hierbij om je gedachten te structureren:

  • denk na over het probleem en de variabelen
  • pak de eerstvolgende stap vast en denk deze uit
  • vat je oplossing samen en ga door na de volgende stap
  • aan het eind van de wandeling vat je de stappen die je hebt uitgedacht samen

Mij helpt het om hetgeen ik heb bedacht tijdens mijn wandeling bij thuiskomst op te schrijven.

Stop met social media

Dit onderdeel beargumenteert dat je niet zomaar met social media zou moeten beginnen omdat het geinig of leuk is of bepaalde voordelen heeft, maar in plaats daarvan dat je deze voordelen moet afwegen tegen de nadelen en moet toetsen aan de doelen die je je in je leven hebt gesteld. Dragen ze er aan bij? Of leiden ze er alleen maar van af en zorgen ze voor een (verdere) verslechtering van je concentratie vermogen?

Het helpt daarbij als je andere bezigheden hebt en niet afhankelijk bent van het internet en social media voor je entertainment.

Newport geeft een aantal strategieën om shallow work zoveel mogelijk te verminderen t.o.v. deep work a.k.a. “drain the shallows”.

Plan elke minuut van je werkdag, dus vooraf nadenken over wat je gaat doen en dit verdelen over time blocks van minimaal een half uur. Waarbij hij wel ruimte overlaat voor flexibiliteit t.a.v. ad hoc zaken.

Quantificeer hoe oppervlakkig of diep diverse taken zijn en vraag vervolgens je baas om een shallow work budget. Hoeveel procent van mijn tijd wil je dat ik aan oppervlakkig werk besteed? (als het antwoord hoog is, is het misschien tijd om ander werk te zoeken)

Neem de beslissing om niet later door te werken dan 17:30. Dit forceert je om zoveel mogelijk onnodig oppervlakkig werk te elimineren uit je dag én om effectief te werken.

Eindig de dag met een daily shutdown en je zult ook in staat zijn om ’s avonds niet meer aan je werk te denken.

E-mail als een processor. Dit onderwerp ga ik uitwerken in een aparte blogpost.

Beantwoord e-mails niet. Het idee dat elke e-mail beantwoord moet worden, is onzin. De verzender moet een overtuigende reden geven voor de ontvanger om te antwoorden. En/of moet het de ontvanger makkelijk maken om te antwoorden

Bijvoorbeeld: in plaats van een open vraag (hoe moet ik dit aanpakken?), geef je zelf een mogelijke oplossing voor het probleem waarover je mailt en vraag je de ontvanger om een akkoord of bevestiging.

Met diep werk kun je waardevolle zaken in de wereld neerzetten. Aan het eind van je leven zul je verbaasd zijn over hetgeen je hebt bereikt, gewoon door je vaker en meer te concentreren op belangrijk en moeilijk werk.

Interessant? Laten we digitaal kennismaken op LinkedIn!