Little and Often door Trent Preszler

Ik gebruik soms korte mantra’s om door bepaalde situaties heen te komen, om emoties tot bedaren te brengen, of een blokkade op te heffen.

Bijvoorbeeld:

Alles gaat voorbij

Het wordt vanzelf ….. [vul een dag/tijdstip in waarop iets spannends gaat plaatsvinden]

Write now, edit later

Nu is daar een mooie bijgekomen na het lezen van het boek Little and Often.

In dit boek beschrijft de auteur (Trent Preszler) hoe hij in een jaar tijd een houten kano bouwt. Hij doet dit omdat hij van zijn overleden vader een gereedschapskist heeft geërfd en op een gegeven moment besluit hij deze te gaan gebruiken om dus een kano te bouwen.

Het boek wisselt steeds af tussen het heden en flashbacks naar de jeugd van de auteur, waarin hij momenten beschrijft die hij met zijn vader heeft beleefd.

Wanneer hij op een moeilijk moment in het project aankomt, wanneer alles mis dreigt te gaan (een kano bouwen is geen sinecure!), krijgen we weer een flashback naar een les die Trent van zijn vader heeft geleerd.

Als puber had hij een vakantiebaantje waarbij hij een gigantische schuur moest ontdoen van verf door het er vanaf te schrapen. Na een dag wil hij het opgeven maar zijn vader staat dit niet toe en gaat de volgende dag met hem mee. Daar leert hij hem zijn filosofie “little and often makes much”. Dus in plaats van een stukje hier en een stukje daar te doen en dan te concluderen dat het niet opschiet, begin je gewoon rechtsonder aan de muur en pak je een steen. Hiervan schraap je de verf af. Dan pak je de volgende steen. Daarvan schraap je de verf af. En zo verder. Trent ziet dat zijn vader op een gegeven moment een hele rij stenen heeft gedaan. Progress!

Uiteindelijk voltooit hij het vakantiebaantje en koopt hij van zijn verdiende geld zijn eerste gammele auto. Ook met de kano komt het goed.

Zelf heb ik het ook vaak dat ik opzie tegen een “enorme klus”. Het mantra “little and often makes much” helpt mij vanaf nu om gewoon te beginnen en te focussen op de eerste stap. En dan de volgende. En voor je het weet…

Het boek is trouwens ook om allerlei andere redenen een aanrader.

ISBN: 978-0062976659

Interessant? Laten we digitaal kennismaken op LinkedIn!