ISBN: 978-1784704001
Een boek over time management en productiviteit maar dan vooral vanuit een filosofisch oogpunt. En het drukt je met de neus op de feiten: wij mensen hebben slechts een paar momenten op deze aardbol en de gedachte dat je alles gedaan zal krijgen is een illusie. Maar, kan dit feit wellicht ook bevrijdend werken?
—
80 jaar oud worden = 4.000 weken (ongeveer).
De realiteit is: er is altijd teveel te doen. Veel productiviteits systemen beloven dat je alles gedaan zult krijgen. Maar zal dat ooit het geval zijn?
—
Onze relatie met tijd
Voordat er klokken waren leefden we met het ritme van de natuur.
Tijd, kloktijd, is iets wat de mensheid verzonnen heeft. Sindsdien is er een onderscheid tussen het leven en de tijd. En hebben we het idee dat we de tijd moeten gebruiken. Voelen we druk om zoveel mogelijk te halen uit de tijd die we hebben.
Het niet geloven in een leven na de dood (of reïncarnatie), draagt bij aan het gevoel van de moderne mens om alles uit de tijd te willen halen.
—
De paradox van de beperking: hoe meer je de tijd probeert te managen, probeert om in controle te komen over alles wat gebeurt, hoe stressvoller het leven wordt. Hoe meer je de beperkingen van tijd en het leven accepteert, hoe productiever en betekenisvoller het wordt. Een goede strategie is daarom om de realiteit volledig te omarmen.
Leven zonder beperkingen, dit is slechts voorbehouden aan de goden, aldus de Grieken en Romeinen.
Eigenzeit, Duits begrip dat aangeeft dat een proces volgens een eigen tijdschema verloopt. Dus heeft het geen zin om het te haasten of forceren.
—
Je zult nooit het gevoel hebben dat je alles wat belangrijk voor je is voldoende aandacht geeft (au!).
Probeer weerstand te bieden aan de drang om nog productiever en efficiënter te worden zodat je aan al de eisen die aan je gesteld worden kunt voldoen. Ontwikkel de vaardigheid om ongemak te tolereren en vanuit daar te focussen op een aantal zaken die er echt toe doen.
—
Het feit dat ik nu leef op deze aarde, hangt van ongelofelijke toevalligheden aan elkaar (dat is tenminste 1 manier om het te bekijken). Wanneer je dit als uitgangspunt neemt, kun je alleen maar dankbaar zijn voor de tijd die je hebt.
The joy of missing out: het feit dat je, door de beperkte tijd die je hebt, keuzes moet maken, maakt die dingen die je kiest om te doen, des te zinvoller. Is dat niet mooi?
—
Hoe kies je wat belangrijk is?
- pay yourself first. Spendeer eerst en elke dag tijd aan de projecten die voor jezelf belangrijk zijn.
- limit your work in progress. Maak de dingen waar je al mee bezig bent eerst af voordat je aan iets nieuws begint.
- prioriteren a la Warren Buffet. 25 dingen opschrijven de je belangrijk vindt in je leven en deze van meest naar minst belangrijk ordenen. De 5 bovenste ga je doen, de onderste 20 ga je actief vermijden!
“To experience the profound mutual understanding of the long-married couple, you have to stay married to one person; to know what it’s like to be deeply rooted in a particular community, you have to stop moving around.”
—
Als je je volledig focust op iets wat vervelend is, je focust op de ervaring, dan wordt het minder vervelend. Als je jezelf probeert af te leiden, dan zal het alleen erger worden. De weerstand tegen een bepaalde situatie zorgt voor het lijden, niet de situatie zelf.
Boeddhisme basically.
—
De brandstof voor zorgen maken is de interne wens om vooraf te weten dat alles zeker goed komt.
De realiteit is helaas: “anything can happen”
Maar, is het wel helaas? Gebeurtenissen die je vooraf niet gewild had, kunnen toch tot mooie dingen leiden. Of je leert ervan, groeit erdoor, etc.
Probeer in plaats van dit alles geen voorkeur te hebben voor wat er gebeurt.
—
I am here.
This is it.
—
Snel leven, snel werken heeft negatieve consequenties. Slechtere output, slechter dieet, beschadigde relaties.
Je kunt niet bepalen hoe snel dingen gaan, en zodra je dit feit accepteert, is er een kans dat je gespannenheid verdwijnt. (anxiety). Je kunt dan de superkracht ‘geduld’ ontwikkelen.
Bij problemen willen we graag meteen een oplossing. Maar alleen met geduld, en dat zal oncomfortabel voelen, zal zich vanzelf voor elk probleem een oplossing voordoen.
3 principes voor geduld
- ontwikkel een voorliefde voor problemen. Ze zullen er altijd zijn en ze geven je iets om je aandacht op te richten. Zonder problemen zou het leven saai zijn.
- omarm de methode “radical incrementalism” (oftewel Little and Often).
- accepteer dat je eerst slecht bent in iets, voordat je goed wordt…ga door die fase heen en dan…
—
Word geen digital nomad. Je betaalt een te hoge prijs voor het tijd en plaats onafhankelijk werken: geen gemeenschapszin, geen vertrouwde familie en geen vrienden dichtbij met wie je kunt genieten van kleine dingen.
“…sometimes let the rythms of family life and friendships and collective action take precedence over your perfect morning routine or your system for scheduling your week.”
—
De corona pandemie heeft ons positieve kanten laten zien van hoe we zouden kunnen leven. Dichterbij, zorgen voor elkaar, veel tijd hebben, minder schade toebrengen aan de aarde. Het was (is?) een kans om ons leven na de pandemie opnieuw in te richten.
Je hoeft niet de wereld te redden, verbeteren of veranderen. Doe gewoon rustig “the next and most necessary thing”. Misschien kom je al doende en/of aan het einde van je leven toch erachter dat je een geweldige bijdrage hebt geleverd. Jouw bijdrage.
—
Hoe om te gaan met je 4.000 weken – productiviteits tips
- ken en gebruik het onderscheid tussen open en gesloten actielijsten
- focus op 1 groot project en ga dan pas door naar het volgende
- besluit waar je niet goed in wilt zijn
- houd ook bij wat je al allemaal wel gelukt is (“done” lijst)
- choose your battles
- ben nieuwsgierig in relaties (vraag je af wat er gaat gebeuren i.p.v. hopen op een bepaald resultaat)
- wees ook eens lui